Βιβλιοθήκη > Νόμοι, Εγκύκλιοι, Ρυθμίσεις > Υπουργείο Εθνικής Αμύνης
Share |

ΝΕΩΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

 

Με το Προεδρικό Διάταγμα 11/2014 (ΦΕΚ Α’ 17/27-1-2014)«Κρίση σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων, αυτών που κατατάσσονται στιςΈνοπλες Δυνάμεις, καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού γενικά», περιλήφθηκαν,για πρώτη φορά, στο «Γενικό Πίνακα Νοσημάτων, Παθήσεων και Βλαβών» (περίπτωση349) και δη, στις «ψυχικές παθήσεις», οι «διαταραχές της μάθησης με έναρξη στηνπαιδική ηλικία, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμισία κ.ά., που επιτρέπουν τηνπροσαρμογή στο στρατιωτικό περιβάλλον», με χαρακτηρισμό σωματικής ικανότηταςΙ/3 – Ι/4. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω προεδρικό διάταγμα εφαρμόζεται και γιατην κρίση της σωματικής ικανότητας των υποψηφίων αστυνομικών σχολών, καθώς καιτων υποψηφίων Ειδικών Φρουρών, Λιμενοφυλάκων, Πυροσβεστών, κ.ά. Έτσι, όσοιυποψήφιοι στρατιωτικών - αστυνομικών σχολών κριθούν από την αρμόδια ΥγειονομικήΕπιτροπή ότι «πάσχουν» από το ανωτέρω «νόσημα, πάθηση ή βλάβη» κρίνονταιακατάλληλοι για την εισαγωγή τους στις σχολές αυτές.

Με τοζήτημα αποκλεισμού υποψηφίων λόγω δυσλεξίας έχει ασχοληθεί στο παρελθόν τοΔιοικητικό Εφετείο Αθηνών. Οι υποψήφιοι εκείνοι είχαν αποκλεισθεί, παρότι δενπεριλαμβανόταν τότε η δυσλεξία στο γενικό πίνακα νοσημάτων, κλπ., διότι οιυγειονομικές επιτροπές είχαν κρίνει ότι η δυσλεξία εντάσσεται στις«παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό που επιδρούν στη σωματική ικανότητα». Τοδικαστήριο έκρινε ότι η κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής δεν ήταννομίμως αιτιολογημένη, καθόσον η σχετική γνωμάτευση «δεν προκύπτει ότιστηρίζεται σε κρίση είτε ειδικού διαγνωστικού κέντρου δυσλεξίας, είτε ειδικούιατρού (ψυχιάτρου), είτε σε άλλη εξέταση σε νοσοκομείο ή άλλο ειδικό κέντρο,αλλά μόνο στην προφορική δήλωση του υποψηφίου ενώπιον της Επιτροπής ότι είναιδυσλεκτικός, καθώς και στην αυτοπρόσωπη από την Επιτροπή εξέτασή του, ενώ κανέναμέλος της Επιτροπής δεν προκύπτει ότι είναι αντίστοιχης ειδικότητας προςιατρική διάγνωση της μαθησιακής δυσκολίας που εμφανίζει ο υποψήφιος(ψυχίατρος)».

 

 

Κατά την διαδικασία των φετινών ψυχομετρικών εξετάσεων, υπάρχουν οιεξής επιλογές:

1.     Εάν ο υποψήφιος ερωτηθεί εάν έχει δυσλεξία, αυτό που μας έχουν διευκρινίσει δικηγόροιείναι το εξής :

Μόνη η δήλωση του υποψηφίου ότι έχειδυσλεξία (καθώς και η τυχόν παράλειψη της δήλωσης αυτής) δεν καθιστάαιτιολογημένη τη σχετική γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής και τούτο διότιείναι έργο της επιτροπής (και όχι του υποψηφίου) να αποφανθεί, με βάση τιςμεθόδους της ιατρικής επιστήμης, αν υφίσταται συγκεκριμένη πάθηση, νόσημα ήβλάβη.

Άρα σεαυτή την περίπτωση μπορεί να μην απαντήσει.

2.    Εάν ερωτηθεί ο υποψήφιος αν στην υπεύθυνη δήλωση έχει δηλώσει ότιέδωσε προφορικά πανελλήνιες, μπορεί να αναφέρει ότι στο προεδρικό διάταγμα δεν αποκλείονται υποψήφιοιπου έδωσαν προφορικά.

3.    Εάνοι υποψήφιος εξεταστεί από ψυχίατρο, τότε μπορεί να υποστηρίξει ότι ηειδικότητα του ψυχιάτρου δεν είναι αυτή που από μόνη της μπορεί ναδιαγνώσει τις δυσκολίες λόγω δυσλεξίας στους ενήλικους, μια και δεν έχουν στηνδιάθεσή τους σταθμισμένα διαγνωστικά κριτήρια. Η διαδικασίααξιολόγησης στα διαγνωστικά κέντρα δεν γίνεται με ψυχικά κριτήρια, αλλά μεεκπαιδευτικά - γνωστικά και αναπτυξιακά. Η αξιολόγηση της δυσλεξίας γίνεται δια μέσου της διαφοροδιάγνωσης και απαιτούνται πολλές ειδικότητες καιπολυήμερος έλεγχος με σταθμευμένα εργαλεία.

4.    Εάνζητηθεί από τον υποψήφιο να επιδείξει τη γνωμάτευση που έχει από εγκεκριμένο διαγνωστικό φορέαμπορεί να αναφέρει ότι δεν την έχει μαζί του, μια και δεν είναι απαιτούμενοπροσκομιζόμενο έγγραφο. Ισχύει ότι αναφέρθηκε προηγουμένως «είναι έργο της επιτροπής (και όχι τουυποψηφίου) να αποφανθεί»

 

 

Επισημαίνουμε, σε περίπτωση που έναςυποψήφιος κριθεί ακατάλληλος, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα αρμόδιαδιοικητικά δικαστήρια κατά της σχετικής γνωμάτευσης, εντός προθεσμίας εξήντα(60) ημερών.

 

Η προσφυγή μπορεί να γίνει κατά τηςδιαδικασίας γνωμάτευσης και όχι λόγω της απόφασης του ΠΔ για αποκλεισμό. Οπότετο αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι μαχητό αργότερα από την πλευράτου Υπουργείου. Απλώς θα δώσει το χρονικό περιθώριο να παλέψουμε την διαγραφήτων συγκεκριμένων παθήσεων από το ΠΔ.

 

Για οποιαδήποτε ερώτηση,  dyslexiagoneis@gmail.com